Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

2.11 CAPTA, Assurances and Requirements, Referrals to IDEA, Part C

1. Question: Must a State refer every child under the age of three in a substantiated
case of child abuse or neglect to the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA)
Part C agency, or may the State first screen these children to determine whether such
a referral is needed?

Answer: The Child Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA) provision at section
106(b)(2)(B)(xxi) requires that States have provisions and procedures for the referral of
children under the age of three who are involved in substantiated cases of child abuse or
neglect to early intervention services funded by Part C of the Individual with Disabilities Act
(IDEA). Part C of the IDEA, which was reauthorized on December 3, 2004 by Public Law
108-446, contains a provision very similar to the one in CAPTA. The Conference Report
accompanying the IDEA legislation indicates that the conferees did not intend the IDEA
provision to require every child under the age of three who is involved in a substantiated
case of child abuse or neglect to receive an evaluation. Rather, the intention was that such
children be screened to determine whether a referral to early intervention services is
warranted (House Report 108-779, p. 241).

CAPTA does not specifically require that every child under the age of three who is involved in
a substantiated case of child abuse or neglect must be referred to Part C services.

Therefore, States have the discretion as to whether to refer every such child under the age of
three for early intervention services, or to first employ a screening process to determine
whether a referral is needed. We believe that this is consistent with the purpose of the
provision, which is to assure that all children who have a substantiated case of child abuse or
neglect will be given special attention to determine whether they need early intervention
services and to assure referral when such services are warranted.

It is up to the State to determine how children referenced in section 106(b)(2)(B)(xxi) of
CAPTA will be screened and, if appropriate, referred to the Part C early intervention program
in the State. The IDEA regulations at 34 CFR 303.321(d) provide procedures for use by
primary referral sources for referring a child to a Part C agency for evaluation and
assessment or appropriate services. Under 34 CFR 303.321(d)(3) primary referral sources
include hospitals, physicians and social service agencies, which can include the Child
Protective Services (CPS) agency, as well as other sources. Some State CPS agencies are
using other primary referral sources to assist in screening a child (after substantiation), while
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other State IDEA Part C programs are working with CPS agencies and training CPS social
workers to conduct appropriate screenings. Both approaches meet the CAPTA requirements.
There may be Federal confidentiality restrictions for the State to consider when implementing
this CAPTA provision.

e Source/Date: updated 9/27/11

» Legal and Related References: Child Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA),
as amended (42 U.S.C. 5101 et seq.) ¢4, section 106(b)(2)(B)(xxi); Public Law 108-446;
House Report 108-779, p. 241; 34 CFR 303.321(d).

2. Question: Can the provision at section 106(b)(2)(B)(xxi) of the Child Abuse
Prevention and Treatment Act (CAPTA), which requires referral of a child under the
age of three who is involved in a substantiated case of child abuse or neglect to early
intervention services, be read to mean that children who are wards of the State must
be so referred?

Answer: No. The statute specifically requires the State to refer children under the age of
three who are involved in substantiated cases of child abuse and neglect to early intervention
services funded under Part C of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA).
Therefore, since many children who are involved in substantiated cases of child abuse and
neglect never come into foster care, we cannot narrow the requirement to children who are
wards of the State. There may be Federal confidentiality restrictions for the State to consider
when implementing this CAPTA provision.

e Source/Date: updated 9/27/11
» Legal and Related References: Child Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA),
as amended (42 U.S.C. 5101 et seq.) ¢4, section 106(b)(2)(B)(xxi)

3. Question: Does the "child" as mentioned in section 106(b)(2)(B)(xxi) of the Child
Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA) include only those children under the
age of three who are involved in a substantiated case of child abuse or neglect or
does this include any child in the family or household who is under the age of three?

Answer: CAPTA requires the State to refer any child under the age of three who is the
subject of a substantiated case of child abuse or neglect to early intervention services under
Part C of the Individuals with Disabilities Education Act. The State is not required to refer
other children in the household under the CAPTA provision. However, we encourage States
to refer all children who are suspected of having a disability and warranting a referral to early
intervention services, taking into consideration Federal confidentiality restrictions when
implementing this CAPTA provision.

e Source/Date: updated 9/27/11
» Legal and Related References: Child Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA),
as amended (42 U.S.C. 5101 et seq.) ¢4, section 106(b)(2)(B)(xxi).
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